Készült: 2015. november 16
Nyomtatás

A 2008. decembere óta toplistás Conficker féreg elképesztően sokáig szerepelt a 10 leggyakoribb kártevő között, sőt 2009. október óta éveken át még listavezető is tudott lenni. Ez egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjedt, és bár már 2008. óta létezett rá javítás, ám sajnos a frissítést sokan nem végezték el azóta sem. 2014. szeptemberében aztán eljött a vég, és végre kiesett a mezőnyből a Conficker.

Eltemettük, és emlékét kegyelettel megőriztük. A napokban azonban nagyjából egy esztendő múltán nem kis meglepetésre újra felbukkant a Conficker féreg - szívóssága szemlátomást akkora, hogy ebben talán csak az USA elnökének készülő John McAfee körözheti le ;-)

És nem is akárhol tűnt fel, ugyanis a beszámolók szerint a floridai rendőrségnek szánt testen viselhető Martel kamerákban találtak rá, amikor azokat a PC számítógéphez csatlakoztatták.

Az eszközök már gyárilag fertőzöttek lehettek, viszont a kaliforniai illetőségű beszállító cég egyenlőre még nem reagált az eseményekre.

Az pedig már tényleg csak rossz vicc kategória, hogy 45 évvel a Holdraszállás után ;-) még mindig van 14 darab olyan vírusirtó, amely 2015-ben nem detektálja a 8 éves Conficker férget.

Nem ez volt azonban az egyetlen Confickerrel kapcsolatos érdekesség, ugyanis 2010. szeptemberében egyes németországi hivatalokban 170 fertőzött gépet vírusmentesítés és megtisztítás helyett egész egyszerűen kidobtak a szemétbe és újakat vettek helyettük.

Az ottani számvevőszék később megrovásban részesítette a felelősöket, akik ezzel nem kicsi, hanem 187 ezer Euró (ma nagyjából 58 millió HUF) kárt okoztak.

De rendőrséggel kapcsolatos események is fordultak már elő, ugyanis 2010. január végén a manchesteri rendőrség számítógépein bukkant fel a Conficker, és ezzel körülbelül három napra meghiúsult a feltételezett elkövetők és a gyanús gépjárművek ellenőrzése. A gyorshajtók és autótolvajok néhány napra talán fellélegezhettek.

A korabeli beszámolók szerint nagy valószínűséggel egy külső csatlakoztatott USB eszközről jutott be a fertőzés a rendőrségi gépekre, ami adatvesztést ugyan nem okozott, kiesést és fennakadást viszont igen - a buszsáv bírságok határidőre való kézbesítése szenvedett némi nemű késedelmi csorbát.

A Conficker számtalan terjedési módot (a Microsoft Windows egyik biztonsági hibáját kihasználó exploit kóddal, gyenge admin jelszavak elleni szótáralapú támadással, illetve az automatikus Autorun futtatási lehetőségén keresztül is terjedt a fertőzés) volt képes igénybe venni.

Így a védekezéshez elsősorban magának az operációs rendszernek kell frissítettnek lennie, azaz a hibajavításokat kell telepíteni. A másik fő védelmi bástya pedig természetesen a naprakész vírusirtó.

forrás: Antivírus Blog - http://antivirus.blog.hu/

Hozzászólások

Hacktivity 2014

Események

Nincs esemény létrehozva még.

mySec talk #7 (ITBN)

A Facebook lecserélte az e-mail címed

A Facebook minden előzetes figyelmeztetés nélkül az összes felhasználó email címét megváltoztatta „facebook.com”

Vállalatok számítógépeit figyelnék Kínában

Külföldi, köztük amerikai cégeket, vegyes vállalatokat is köteleznének Kínában arra, hogy vásároljanak meg és helyezz

Atombiztos szervezethez törtek be a hackerek

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség immár hivatalosan is elismerte, hogy az informatikai infrastruktúrájába ismeretlen elk

Az Internet Explorer a legbiztonságosabb?

A leggyakoribb és legnagyobb hatással bíró biztonsági fenyegetések, amelyekkel a felhasználóknak szembe kell nézniük n

Okoseszközök beépített trójaival

Kiderült, hogy egyes belépő kategóriás okostelefonok és táblagépek már előre telepített - csak bizonyos feltét

Alig egy hét múlva Hacktivity

Október 21–22-én, immáron 13. alkalommal gyűlnek össze az etikus

Az Index.hu újságírója lett az „Év információbiztonsági újságírója”

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alap&iac

Boldog Új Évet Kívánunk! - 2016.

Az Antivirus.blog nevében Minden Kedves Olvasónknak Egészségben, siker

Ez történt 2015-ben

Nem volt eseménytelen esztendő a 2015. - sem. A legizgalmasabb incidense

mySec Információ

Cron Job Starts