Készült: 2015. november 23
Nyomtatás

A mai zűrzavaros, terroristáktól sújtott időkben nem szerencsés, ha valakinek kislánykorában az Isis, azaz Ízisz nevet választották. Aki ugyanis eredetileg az ókori egyiptomi istennőről, Hórusz anyjáról kapta a nevét, most könnyen kitiltásra kerülhet például a Facebookról az anonim nevek elleni keresztes harc során az automatizált szűrések miatt.

Islamic State of Iraq and Syria, innen ered az ISIS terrorszervezet elnevezése. Ezzel szemben akit viszont a varázslás, a termékenység, a víz és szél, a tengerhajózás istennője után, a nőiesség és a hűség szimbólumáról anyakönyveztek így, most furcsa kalandokba keveredhet.

Ez történt egy San Francisco-i illetőségű mérnöknővel. Egy bizonyos Isis Anchalee ugyanis egy Twitter posztban panaszolta el, hogy váratlanul letiltották a Facebook fiókját.

Ekkor lefotózta az útlevelét és elküldte azzal a kéréssel, hogy neki valóban ez a neve, legyenek szívesen kapcsolják vissza az accountot. Szemlátomást azonban nem zajlott valami gördülékenyen ez a folyamat, mert eredményt csak a harmadszori ismételt elküldés után sikerült elérnie.

Ekkor már egy Omid Farivar nevű munkatárs is nyilvánosan bocsánatot kért tőle a nyilvánvaló hiba miatt, és ígéretet tett a probléma mielőbbi megoldására.

Furcsa neves történetből persze előfordul több is. Legutóbb például egy vietnami-ausztrál állampolgárt tiltott le a Facebook, mert azt gyanították, hogy nem a valódi nevét használta a regisztrációnál. Azt valóban el kell ismerni, hogy a szülők nem igazán állhattak a helyzet magaslatán, amikor fiúknak a "Phuc Dat Bich" nevet választották.

Ám ennek ellenére neki valóban ez volt az anyakönyvezett neve. Így amikor felszólítást kapott a Facebook üzemeltetőktől, akkor ő is lefotózta az útlevelét és ekképpen bizonyította az igazát - úgy tűnik, hasonló esetekben tényleg ez lehet a végső eszköz.

A végére jöjjön egy régebbi Twitteres sztori, és bár nem névvel kapcsolatos, de ez a bannolás sem tanulság nélkül való. Tartalmi okok - például csalás, adathalászat, vírusterjesztés, feltörés gyanúja,  vagy éppen szerzői jog sértés - többek közt ezek is felmerülhetnek okként, ha egy Facebook vagy Twitter-fiókot váratlanul felfüggesztenek.

Egy érdekes eset történt még 2009. október 8-án, amikor is Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója meglepődve vette észre, hogy a rengeteg követővel rendelkező fiókját váratlanul felfüggesztették. Később kiderült, hogy ez egy eredetileg augusztus 3-i, adathalász weboldalra figyelmeztető, linket is tartalmazó bejegyzése miatt történt.

A megoldás akkor több kérdést is felvetett. Egyrészt a link szándékosan nem volt kattintható szintaktikával írva - szóközök voltak benne.

Másrészt ha ez egy olyan Twitter-szolgáltatás, amivel az ügyfeleket kívánták az üzemeltetők megvédeni, akkor miért volt a hosszú, több, mint két hónapos késés a reagálási időben?

További érdekessége még a történetnek, hogy bár a szakembernek komoly neve van, és világszerte sokan elismerik a tevékenységét, mégsem kértek tőle elnézést utólag sem.

A letiltott, majd visszaállított fiókja miatt pedig a követői is jóvátehetetlenül elvesztek, mivel ezeket az adatokat végül nem voltak hajlandók számára helyreállítani.


twitter facebook isis Phuc Dat Bich Anchalee mikko hypponen letiltás

forrás: Antivírus Blog - http://antivirus.blog.hu/

Hozzászólások

Hacktivity 2014

Események

Nincs esemény létrehozva még.

mySec talk #7 (ITBN)

A Facebook lecserélte az e-mail címed

A Facebook minden előzetes figyelmeztetés nélkül az összes felhasználó email címét megváltoztatta „facebook.com”

Vállalatok számítógépeit figyelnék Kínában

Külföldi, köztük amerikai cégeket, vegyes vállalatokat is köteleznének Kínában arra, hogy vásároljanak meg és helyezz

Atombiztos szervezethez törtek be a hackerek

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség immár hivatalosan is elismerte, hogy az informatikai infrastruktúrájába ismeretlen elk

Az Internet Explorer a legbiztonságosabb?

A leggyakoribb és legnagyobb hatással bíró biztonsági fenyegetések, amelyekkel a felhasználóknak szembe kell nézniük n

Okoseszközök beépített trójaival

Kiderült, hogy egyes belépő kategóriás okostelefonok és táblagépek már előre telepített - csak bizonyos feltét

Alig egy hét múlva Hacktivity

Október 21–22-én, immáron 13. alkalommal gyűlnek össze az etikus

Az Index.hu újságírója lett az „Év információbiztonsági újságírója”

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alap&iac

Boldog Új Évet Kívánunk! - 2016.

Az Antivirus.blog nevében Minden Kedves Olvasónknak Egészségben, siker

Ez történt 2015-ben

Nem volt eseménytelen esztendő a 2015. - sem. A legizgalmasabb incidense

mySec Információ

Cron Job Starts