Készült: 2015. november 30
Nyomtatás

Újabb extra szolgáltatást kapcsoltak be az immár 55 antivírus motort mozgató VirusTotal weboldalon. A korábbi hasznos kiegészítések után - például EXE és PDF fájlfejléc szerkezetek részletes vizsgálata - mostantól a Macintosh gépekről származó gyanús minták kerülnek alaposabb elemzésre.

A Mac gépeken nincsenek kártevők - ez az állítás jó pár éve már nem állja meg a helyét, igaz persze hogy Windows platformhoz képest még mindig sokkalta jobb a helyzet.

Azonban ahogy a Linux esetében is láthattuk, nem attól lesz egy OS jobban védett, hogy a felhasználónak lövése sincs, mi zajlik a gépében, ha kategórikusan tagadja a kártevők létezését, vagy ha nem frissíti és soha semmivel nem ellenőrzi a rendszerét. Az OS X kártevők rövid történetét egyszer már összefoglaltuk, így ezt most csak belinkeljük.  

Talán ha ezek közül egy nagyon emlékezetes eseményt kellene kiragadni, akkor a 2012-es Flashback botnet lenne az, ami 600 ezer Mac gépet tudott megfertőzni. A még 2011-ben kezdődött incidensnél a magát Flash frissítésnek álcázó kártevő a Java egyik biztonsági rését használta ki.

Terjeszkedése érdekében pedig több módon is képes volt csatlakozni a C&C szerverhez, például domain neveket generált és adott Twitter hashtagekre is rákeresett.

Megszokhattuk már, hogy Windows alatt mennyire kényelmessé igyekeznek tenni a felhasználók életét, és egy-egy gyanús fájl feltöltéséhez ott már régóta nem kell böngészőre váltva weboldalra ugrani, majd a mintát kiválasztva feltölteni, hanem ehhez elég egy beépülő modul, meg egy jobb egérgomb is.

Emiatt a VirusTotalnál úgy érezték, eljött az idő arra, hogy extra figyelmet fordítsanak az OS X rendszerre és mindez itt is megvalósulhasson 2014. tavaszától.

Az EXE fejléc szerkezetének (import táblák, stb.) a sokat támadott PDF formátum is kapott extra kiegészítést, így az alapos fejléc elemzésben ott is látjuk már, hogy hibás-e a szerkezet, vagy például van-e benne beágyazott Javascript.

Most pedig újabb tégla került a falba: homokozóba küldhetők a telepítő DMG disk image csomagok valamint  az OS X-es Mach-O futtatható formátumok, így a korábbiakhoz (pl. certificate adatok) képest olyan részletesebb viselkedési információkkal találkozhatunk mostantól, mint belépési pont, vagy a shared library elemek.

forrás: Antivírus Blog - http://antivirus.blog.hu/

Hozzászólások

Hacktivity 2014

Események

Nincs esemény létrehozva még.

mySec talk #7 (ITBN)

A frissítés nélkül hagyott szoftverek magas aránya még mindig aggodalomra ad okot

A Secunia biztonsági cég jelentése azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban rengeteg frissítés nélküli szoftver

Új titkosítási szabvány kerül bevezetésre az Apple-nél és a Google-nél

Az Apple azon bejelentésének nyomán, miszerint egy olyan fejlesztést eszközölnek az iOS8 operációs rendszerükön,

Önmegsemmisítő Facebook- és Twitter-üzeneteket és fotókat kínál a Dstrux

Egy cég, amely az üzleti dokumentumok biztonságba helyezésével foglalkozik, egy „Mission: Impossible” jellegű ö

Az FBI igazgatója szerint az Anonymous veszélyesebb, mint az al-Kaida

Múlt héten rendezték meg San Franciscóban az RSA biztonsági konferenciát, ahol az FBI jelenlegi igazgatója, Robert Mueller

CEO vs. CISO, avagy a biztonság két szemüvegen keresztül

A vállalatok igazgatói továbbra is nagyon eltérően tekintenek a kockázatokra és a védelmi teendőkre, mint a biztonsági v

Alig egy hét múlva Hacktivity

Október 21–22-én, immáron 13. alkalommal gyűlnek össze az etikus

Az Index.hu újságírója lett az „Év információbiztonsági újságírója”

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alap&iac

Boldog Új Évet Kívánunk! - 2016.

Az Antivirus.blog nevében Minden Kedves Olvasónknak Egészségben, siker

Ez történt 2015-ben

Nem volt eseménytelen esztendő a 2015. - sem. A legizgalmasabb incidense

mySec Információ

Cron Job Starts