Készült: 2015. december 17
Nyomtatás

Egy friss felmérés szerint minden ötödik adatlopást csak évekkel később fedeznek fel. Szinte minden munkaterület dolgozóinak adata került már így illetéktelen kezekbe, de az egészségügyi adatok iránt évek óta kifejezetten egyre nagyobb a bűnözők érdeklődése.

Ha fellapozzuk az idei évre szánt jóslatokat, vastagon benne vannak az egyre sokasodó támadások az egészségügyi adatok megszerzéséért. Még egy külön infografikán is bemutattuk, hogy mekkora mértékűvé vált ez a folyamat, egészen elképesztő számok szerepeltek már két éve is.

Az akkori adatok szerint a naponta átlagosan veszélybe került betegadatok száma 17,000 volt. Ennyi szivárgott ki, veszett el vagy került illetéktelen kezekbe 2013-ban egyetlen nap leforgása alatt. De az sem volt túl biztató, hogy 74%-ban egyáltalán nem titkosították a betegadatokat a hordozható mobileszközökön.

Sajnos egy friss felmérés arról tanúskodik, hogy a helyzet azóta sem javult, sőt inkább romlott. A Verizon kutatói 931, 25 országban megtörtént incidens adatait elemezte ki, amelyeknél összesen 932 millió rekord került illetéktelen kezekbe.

Az incidensek harmadában (31.3%) találták úgy, hogy azokat jelentős emberi mulasztás idézte elő, vagy segítette. Például az adatok tanúsága szerint továbbra is komoly problémát okoznak az olyan nem titkosított eszközök, amelyeket elveszítenek. Így sok elvesztett vagy ellopott laptop, tablet vagy USB kulcs tartalmaz érzékeny adatokat.

A Verizon’s 2015 Protected Health Information Data Breach Report szerint minden egyes iparág szenved ettől, vagyis nem csak az egészségügynek jelent ez problémát.

Ám az egyértelműen megfigyelhető, hogy a gyengén védett orvosi adatok révén a bűnözőknek remek üzletet jelent az eltulajdonított személyazonosságokkal való visszaélés, illetve az orvosi túlszámlázási csalások.  

Emlékezetes, hogy 2014-ben ismeretlen elkövetők ellopták Michael Schumacher orvosi kartonját és az adatokat pénzért árulták az interneten. Ám nem árt tudni, nem kell ahhoz hírességnek lenni, hogy az egészségügyi adataink veszélybe kerüljenek.

Ha esetleg már megtörtént volna a baj, és mégis ellopták volna az orvosi adatainkat, akkor is lehet segítő lépéseket tenni, ehhez itt írtunk korábban egy alapos összefoglalót, útmutatót.

forrás: Antivírus Blog - http://antivirus.blog.hu/

Hozzászólások

Hacktivity 2014

Események

Nincs esemény létrehozva még.

mySec talk #7 (ITBN)

A frissítés nélkül hagyott szoftverek magas aránya még mindig aggodalomra ad okot

A Secunia biztonsági cég jelentése azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban rengeteg frissítés nélküli szoftver

Új titkosítási szabvány kerül bevezetésre az Apple-nél és a Google-nél

Az Apple azon bejelentésének nyomán, miszerint egy olyan fejlesztést eszközölnek az iOS8 operációs rendszerükön,

Önmegsemmisítő Facebook- és Twitter-üzeneteket és fotókat kínál a Dstrux

Egy cég, amely az üzleti dokumentumok biztonságba helyezésével foglalkozik, egy „Mission: Impossible” jellegű ö

Az FBI igazgatója szerint az Anonymous veszélyesebb, mint az al-Kaida

Múlt héten rendezték meg San Franciscóban az RSA biztonsági konferenciát, ahol az FBI jelenlegi igazgatója, Robert Mueller

CEO vs. CISO, avagy a biztonság két szemüvegen keresztül

A vállalatok igazgatói továbbra is nagyon eltérően tekintenek a kockázatokra és a védelmi teendőkre, mint a biztonsági v

Alig egy hét múlva Hacktivity

Október 21–22-én, immáron 13. alkalommal gyűlnek össze az etikus

Az Index.hu újságírója lett az „Év információbiztonsági újságírója”

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alap&iac

Boldog Új Évet Kívánunk! - 2016.

Az Antivirus.blog nevében Minden Kedves Olvasónknak Egészségben, siker

Ez történt 2015-ben

Nem volt eseménytelen esztendő a 2015. - sem. A legizgalmasabb incidense

mySec Információ