Készült: 2015. december 17
Nyomtatás

Egy friss felmérés szerint minden ötödik adatlopást csak évekkel később fedeznek fel. Szinte minden munkaterület dolgozóinak adata került már így illetéktelen kezekbe, de az egészségügyi adatok iránt évek óta kifejezetten egyre nagyobb a bűnözők érdeklődése.

Ha fellapozzuk az idei évre szánt jóslatokat, vastagon benne vannak az egyre sokasodó támadások az egészségügyi adatok megszerzéséért. Még egy külön infografikán is bemutattuk, hogy mekkora mértékűvé vált ez a folyamat, egészen elképesztő számok szerepeltek már két éve is.

Az akkori adatok szerint a naponta átlagosan veszélybe került betegadatok száma 17,000 volt. Ennyi szivárgott ki, veszett el vagy került illetéktelen kezekbe 2013-ban egyetlen nap leforgása alatt. De az sem volt túl biztató, hogy 74%-ban egyáltalán nem titkosították a betegadatokat a hordozható mobileszközökön.

Sajnos egy friss felmérés arról tanúskodik, hogy a helyzet azóta sem javult, sőt inkább romlott. A Verizon kutatói 931, 25 országban megtörtént incidens adatait elemezte ki, amelyeknél összesen 932 millió rekord került illetéktelen kezekbe.

Az incidensek harmadában (31.3%) találták úgy, hogy azokat jelentős emberi mulasztás idézte elő, vagy segítette. Például az adatok tanúsága szerint továbbra is komoly problémát okoznak az olyan nem titkosított eszközök, amelyeket elveszítenek. Így sok elvesztett vagy ellopott laptop, tablet vagy USB kulcs tartalmaz érzékeny adatokat.

A Verizon’s 2015 Protected Health Information Data Breach Report szerint minden egyes iparág szenved ettől, vagyis nem csak az egészségügynek jelent ez problémát.

Ám az egyértelműen megfigyelhető, hogy a gyengén védett orvosi adatok révén a bűnözőknek remek üzletet jelent az eltulajdonított személyazonosságokkal való visszaélés, illetve az orvosi túlszámlázási csalások.  

Emlékezetes, hogy 2014-ben ismeretlen elkövetők ellopták Michael Schumacher orvosi kartonját és az adatokat pénzért árulták az interneten. Ám nem árt tudni, nem kell ahhoz hírességnek lenni, hogy az egészségügyi adataink veszélybe kerüljenek.

Ha esetleg már megtörtént volna a baj, és mégis ellopták volna az orvosi adatainkat, akkor is lehet segítő lépéseket tenni, ehhez itt írtunk korábban egy alapos összefoglalót, útmutatót.

forrás: Antivírus Blog - http://antivirus.blog.hu/

Hozzászólások

Hacktivity 2014

Események

Nincs esemény létrehozva még.

mySec talk #7 (ITBN)

Letartóztatások kommentek miatt

Az offenzív online kommentek miatti letartóztatások száma gyors emelkedést mutat az Egyesült Királyságban. Csak 2009-b

Vállalatok számítógépeit figyelnék Kínában

Külföldi, köztük amerikai cégeket, vegyes vállalatokat is köteleznének Kínában arra, hogy vásároljanak meg és helyezz

SE-2012-01

Az Adam Gowdiak nevével fémjelzett Security Explorations nyilvánosságra hozta az ún. SE-2012-01 projekt eredményeit.

Ipari irányítók

Az utóbbi napokban kisebb pánikot okozott bizonyos körökben, hogy egy eddig kevéssé ismert máltai cég, a ReVuln egy 0-da

Unalmas a Facebook alapszíne? Változtasd meg!

A Google Chrome Web Store-ban elhelyezett kártékony alkalmazás azt hirdeti magáról, hogy képes megváltoztatni a Faceboo

Alig egy hét múlva Hacktivity

Október 21–22-én, immáron 13. alkalommal gyűlnek össze az etikus

Az Index.hu újságírója lett az „Év információbiztonsági újságírója”

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alap&iac

Boldog Új Évet Kívánunk! - 2016.

Az Antivirus.blog nevében Minden Kedves Olvasónknak Egészségben, siker

Ez történt 2015-ben

Nem volt eseménytelen esztendő a 2015. - sem. A legizgalmasabb incidense

mySec Információ

Cron Job Starts