Készült: 2015. november 23
Nyomtatás

A mai zűrzavaros, terroristáktól sújtott időkben nem szerencsés, ha valakinek kislánykorában az Isis, azaz Ízisz nevet választották. Aki ugyanis eredetileg az ókori egyiptomi istennőről, Hórusz anyjáról kapta a nevét, most könnyen kitiltásra kerülhet például a Facebookról az anonim nevek elleni keresztes harc során az automatizált szűrések miatt.

Islamic State of Iraq and Syria, innen ered az ISIS terrorszervezet elnevezése. Ezzel szemben akit viszont a varázslás, a termékenység, a víz és szél, a tengerhajózás istennője után, a nőiesség és a hűség szimbólumáról anyakönyveztek így, most furcsa kalandokba keveredhet.

Ez történt egy San Francisco-i illetőségű mérnöknővel. Egy bizonyos Isis Anchalee ugyanis egy Twitter posztban panaszolta el, hogy váratlanul letiltották a Facebook fiókját.

Ekkor lefotózta az útlevelét és elküldte azzal a kéréssel, hogy neki valóban ez a neve, legyenek szívesen kapcsolják vissza az accountot. Szemlátomást azonban nem zajlott valami gördülékenyen ez a folyamat, mert eredményt csak a harmadszori ismételt elküldés után sikerült elérnie.

Ekkor már egy Omid Farivar nevű munkatárs is nyilvánosan bocsánatot kért tőle a nyilvánvaló hiba miatt, és ígéretet tett a probléma mielőbbi megoldására.

Furcsa neves történetből persze előfordul több is. Legutóbb például egy vietnami-ausztrál állampolgárt tiltott le a Facebook, mert azt gyanították, hogy nem a valódi nevét használta a regisztrációnál. Azt valóban el kell ismerni, hogy a szülők nem igazán állhattak a helyzet magaslatán, amikor fiúknak a "Phuc Dat Bich" nevet választották.

Ám ennek ellenére neki valóban ez volt az anyakönyvezett neve. Így amikor felszólítást kapott a Facebook üzemeltetőktől, akkor ő is lefotózta az útlevelét és ekképpen bizonyította az igazát - úgy tűnik, hasonló esetekben tényleg ez lehet a végső eszköz.

A végére jöjjön egy régebbi Twitteres sztori, és bár nem névvel kapcsolatos, de ez a bannolás sem tanulság nélkül való. Tartalmi okok - például csalás, adathalászat, vírusterjesztés, feltörés gyanúja,  vagy éppen szerzői jog sértés - többek közt ezek is felmerülhetnek okként, ha egy Facebook vagy Twitter-fiókot váratlanul felfüggesztenek.

Egy érdekes eset történt még 2009. október 8-án, amikor is Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója meglepődve vette észre, hogy a rengeteg követővel rendelkező fiókját váratlanul felfüggesztették. Később kiderült, hogy ez egy eredetileg augusztus 3-i, adathalász weboldalra figyelmeztető, linket is tartalmazó bejegyzése miatt történt.

A megoldás akkor több kérdést is felvetett. Egyrészt a link szándékosan nem volt kattintható szintaktikával írva - szóközök voltak benne.

Másrészt ha ez egy olyan Twitter-szolgáltatás, amivel az ügyfeleket kívánták az üzemeltetők megvédeni, akkor miért volt a hosszú, több, mint két hónapos késés a reagálási időben?

További érdekessége még a történetnek, hogy bár a szakembernek komoly neve van, és világszerte sokan elismerik a tevékenységét, mégsem kértek tőle elnézést utólag sem.

A letiltott, majd visszaállított fiókja miatt pedig a követői is jóvátehetetlenül elvesztek, mivel ezeket az adatokat végül nem voltak hajlandók számára helyreállítani.


twitter facebook isis Phuc Dat Bich Anchalee mikko hypponen letiltás

forrás: Antivírus Blog - http://antivirus.blog.hu/

Hozzászólások

Események

Nincs esemény létrehozva még.

mySec talk #7 (ITBN)

Erősen ragaszkodik a Fobus nevű androidos kártevő a megkaparintott eszközhöz

Kiberbűnözők tesztelik az androidos felhasználók éberségét egy olyan kártékony alkalmazás mobileszközre tört

Támadásban a banki kártevők

999, a banki kártevőkhöz köthető, közelmúltban történt eset elemzését követően a kutatók megállapították,

Gyermekfotók a Facebookon

Egyre több szülő hajlandó hazudni is gyermeke életkoráról a Facebookon, csak azért, hogy készíthessen egy profil

Így változtunk Snowden óta

A Snowden-féle események és hatásai miatt ma már semmi nem olyan, mint korábban volt. Az ezzel kap

Jelszó emlékeztető - felejtsük el!

Sokan emlékezhetnek még a Sarah Palin esetre, amelynek tulajdonképpen az volt a lényege, hogy ismert

Alig egy hét múlva Hacktivity

Október 21–22-én, immáron 13. alkalommal gyűlnek össze az etikus

Az Index.hu újságírója lett az „Év információbiztonsági újságírója”

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alap&iac

Boldog Új Évet Kívánunk! - 2016.

Az Antivirus.blog nevében Minden Kedves Olvasónknak Egészségben, siker

Ez történt 2015-ben

Nem volt eseménytelen esztendő a 2015. - sem. A legizgalmasabb incidense

mySec Információ

Cron Job Starts